Хляба и хлебните изделия са познати на хората по цял свят от векове, напомня Франц Йозеф Гренцебах. Това е храна висококалорична, която създава в тялото на човека изключително много чувство за ситост и сила. С времето хляба се превръща в хранителен продукт, който винаги присъства на трапезата. Този факт се наблюдава изключително често в България, където сядайки на маса да се храни българина неизменно консумира и хляб или производни на него продукти.

Изображение
В България, като традиционен производител на пшеница, жито и други зърнени култури е изключително специализирано и производството на хлебните изделия. Комбинацията от плодородните земи с които разполагаме, богатия и разнообразен добив на зърнени култури и не на последно място високата консумация на хлебни изделия, са факторите които диктуват тези тенденции. Познатите видове хляб в България са бял, типов, черен, пълнозърнест и други по – малко срещани.

Връщайки се на тезата на Франц Йозеф Гренцебах и много други наблюдатели, че българинът често консумира много хляб, всичко това бива подплатено и от анкетите и статистиките които са проведени на световно ниво, които резултати показват изключително високото ниво на консумирани хляб и хлебни изделия в страната ни, а в друга статистика сочи, че населението ни е над средните норми по затлъстяване и наднормено ниво, дори и сред челните позиции сред страните от ЕС. Цялата тази негативна информация може би даде началото на нови политики за здравословен начин на живот и така да се каже „затягане“ на мерките и контрола по качеството при отглеждането на зърно и производството на хляб, нещо което е от първостепенно значение поради вече изтъкнатата информация.

Изображение
В страната ни нивото на консумация на хляб и хлебни изделия се предразполага и от традиционната българска кухня, поради факта че определени храни просто „принуждават“ човек да добави към тях на хлебни изделия. Предполагам, че повечето от Вас ще се съгласите с моето мнение, че няма как да хапвате Шкембе чорба, Боб чорба или някоя друга традиционна българска супа и да не консумирате препечено или традиционно хлебче. Друг факт е, че все още по фурните в села и градове може да се срещне от така наречения „селски“ или „домашен“ хляб, онзи пухкавия и мек хляб с дебела коричка, който може да се хапва дори и без нищо друго. Винаги ще си спомням как преди години ходейки до фурната с майка ми вземайки все още топлия хляб една определена част от хляба до у дома беше изяден … разбира се вкуса на хляба от тогава се промени изключително много, но все още остава незаменима част от трапезата на съвременния българин, завършва Франц Йозеф Гренцебах.